Tiistaina 25. tammikuuta 2011 Jämijärven seurakunta järjesti yhdessä lähetysyhdistys Afrikan Risri ry:n kanssa afrikkalaisen päivän. Tapahtumassa  vierailivat lähetystyöntekijäpariskunta Riitta ja Timo Lappalainen Namibian Ambomaalta.

Riitta työskentelee Namibian ev.-lut. kirkon ompelimossa, joka tuottaa liturgisia asuja kirkon työntekijöille sekä AFRICA-FASHION -vaatemallistoa. Tätä vaatemallistoa pääsivät esittelemään muotinäytöksessä isoset Jonna, Emmi-Lotta, ja Essi. Täytyykin todeta, että heissä on huippumalli ainesta.  Jopa minäkin pääsin mallin tehtäviin mukaan, vaikka se ei kuulunutkaan alkuperäiseen käsikirjoitukseen. Hauskaa se oli, ja vaatteet tekivät kauppansa. Minullakin on parasta aikaa esittelemäni ja ostamani paita päällä, aitoa Afrikka-marimekkoa.  Eikä mikään ihme, sillä mallisto on saanut hyvän vastaanoton Suomessa.

Vaatteissa oli kauniit käsinmaalatut hintalaput

 



Kuvassa:Ompelimossa työskentelevät Wilhelmina, Riitta, Elina ja Selma
(Kuva Timo Lappalainen)

Africa-Fashion on yhteistyössä Namibian evankelis-luterilaisen kirkon kanssa perustettu ompelimo, joka sijaitsee Ambomaalla Oniipan kylässä. Mallisto on afrikkalais-eurooppalaista ja sitä tuotetaan Suomen markkinoille. Ompelimo työllistää kolme paikallista ompelijaa. Ompelimon tuotteista saaduilla tuloilla tuetaan yhteistyöseurakuntien lähetystyön, Namibian evankelis-luterilaisen kirkon ja Onanjodkwen sairaalan silmäklinikan toimintoja.

 


Kuvassa: Silmäklinikan henkilökuntaa
(Kuva Timo Lappalainen)



Timo kertoi mielenkiintoisia asioita ja näytti kuvia eläimistä, joita on viisainta ihailla kauempaa. Samalla katsottiin afrikkalaisia esineitä ja täytyy todeta, että he jos ketkä osaavat kierrättämisen jalon taidon. Trangian sukulainen, tölkeistä tehty retkikeitin oli oikea säilyketölkkien uusi elämä. Poikia kiinnosti enimmäkseen keihäät, nuolet ja muut miehiset työkalut ja välineet. Käsin punotuissa koreissa näkyy kädentaitojen lahja.

Tapahtumaan kuului myös afrikkalais-jämijärveläinen lasten taidenäyttely, jossa esillä oli pohjois-namibialaisen Oniipan kylän ja Jämijärven koululaisten (Keskus koulun 4 lk:n ja Suurimaan koulun 4lk:n) piirustuksista koottu näyttely. Aiheena on ”minun kotini, kouluni ja kaverini”. Tässä muutamia kuvia.



Jämijärveläiset koululaiset totesivat, Namibialaisessa Oniipan koulussa on liputuspäivä joka päivä ja koululaisilla on koulupuvut, toisin kun täällä Suomessa.



Afrikkalaisten iho on tumma, huulet paksummat ja nenä isompi. Tämä korostuu myös piirustuksissa. Suomalaiset ovat vaaleita ja palavat helposti auringossa punaisiksi. Hiukset ovat myös erilaiset. Mutta olemmeko lopuksi niin erilaisia? Meillä on sama määrä ruumiin osia ja samassa kohdassa. Olemme erilaisia, mutta silti samanlaisia.




Jumala on vain luonut meidät erilaisiksi. Olisi tosi tylsää, jos olisimme kaikki painettu samalla muotilla. Erilaisuus on rikkautta, Jumalan kekseliäisyyttä. Jokainen elävä olento on ainutlaatuinen. Sinussa ja minussa on Jumalan sormenjälki.






Perheitä on erilaisia, pieniä ja suuria. Suomalaiseen perhekulttuuriin luetaan myös lemmikkieläimet, siksi ne yleensä mainitaan nimeltä ja niitä sanotaan perheenjäseniksi. Lemmikkien hyvinvoinnin eteen tehdään myös kaikki mahdollinen, kuten viedään eläinlääkäriin. Afrikkalaisessa perhekulttuurissa lemmikkieläin kulttuuri ei ole niin voimakasta kuin täällä Suomessa.




Afrikassa ei ole lunta, mutta silti sielläkin voi lasketella. Aika jännää. Afrikkalaiset lapset voivat lasketella suurilla hiekkadyyneillä. He laskettelevat hiekkalasketteluun tarkoitetulla laudalla, jonka päälle he hyppäävät mahalleen korkealla dyynillä ja laskevat hurjaa vauhtia alas. Niin kuin pulkalla laskisi liukasta, jäistä mäkeä alas.


Kiitos tästä päivästä, se oli kiva!


www.okumona.fi